Jurnal de bord – Introducere in Wushu – Kung-fu, pe urmele lui Bruce Lee

Diferitele perioade din viata mea au fost acompaniate de diverse tipuri de miscare. Mica fiind, parintii m-au inscris la balet. Eu, mai baietoasa din fire, am preferat handbalul si fotbalul. Au urmat apoi perioade lungi de volei, dans modern, revenire la balet. Am trecut ulterior prin multe dintre formele de sport practicate intr-un oras mare, forme mai comerciale de sport: aerobic, step-aerobic, tae-bo, fitness. Salsa m-a incitat pentru aproape un an, urmata de belly-dance, dans indian, dans chinezesc. Pana ce, acum un an si jumatate (deja!!) am descoperit o forma de miscare care era (si este in fiecare zi din ce in ce mai mult) in armonie cu mine: taiji, wushu, qigong, taiyin – gimnastica pentru viata sanatoasa, provenita din China.
Fiecare dintre cele patru isi are povestea proprie, originile sale pierzandu-se in negura vremurilor milenare. Fiecare este o combinatie complexa de miscare si disciplina, filosofie rasariteana combinata cu un fel mai amplu de a intelege viata. Este un “stil de viata”, spun eu, folosind o expresie la moda 🙂

Cursurile din Bucuresti sunt organizate de Academia Artasia si sunt saptamanale: eu le-am combinat in functie de program si in functie de ceea ce simteam ca ma ajuta la fiecare moment dat. Cel mai aproape m-am simtit de wushu (stilul Wudang), curs pe care l-am urmat cu sfintenie si cu dedicatie de 3 ori pe saptamana! Este o forma de miscare mai dinamica, pentru a-l intelege mai bine va recomand sa priviti un film cu Bruce Lee (kung-fu). De fapt, denumirea de wushu este denumirea mai moderna a kung-fu-ului clasic.
Cursul de wushu tine o ora si jumatate, cu prelungiri cand se cere 🙂

Incepe cu incalzire, continua cu lovituri de pumni, apoi lovituri de picioare si in ultima parte contine asimilarea unui “tao-lu” (tao-lu fiind denumit o insiruire anume de miscari si lovituri, care trebuie executate impecabil si rapid). Pentru a ajunge la o asa executie, sunt necesari ani de studiu, studiu care trebuie facut in fiecare zi. Asa zice teoria, cel putin. Eu recunosc ca am avut perioade de tip 2 saptamani in care nu am exersat…insa am avut si saptamani in care am exersat zilnic in medie o ora si jumatate pe zi.
Beneficiile incep sa se observe clar, dupa cateva luni: tonus mult mai bun, lejeritate in miscari, mai mare siguranta, 1 numar de haine mai mic, tranzit intestinal mai echilibrat. Odata ce observi ca alte persoane executa mai bine, parca simti imboldul de a deveni si tu mai bun. Asa ca, pentru beneficii si mai substantiale, am schimbat si felul de alimentatie intre timp: multe vegetale, prajeli la minim, carne evit pe cat pot si tot inainte! Efectele se pot observa de la expresia fetei – care este mult mai relaxata si luminoasa – pana la postura mai dreapta, la silueta mai supla si la atitudinea pozitiva.

Bineinteles, daca o persoana, in paralel cu exersarea fizica, incearca sa inteleaga putin si din semnificatia miscarilor pe care invata sa le execute, atunci aceasta mai adauga un plus de continut siesi. Miscarile sunt excelente pentru sanatate, insa adaugator, daca stiti ceea ce semnifica miscarile respective, cum au fost create si filosofia din spatele lor, atunci parca orizonturile se largesc si incepeti sa priviti viata cu alti ochi. Sa fiti sanatosi si va astept la sala!
www.artasia.ro