Into the deep Dubai

In Dubai am ajuns pentru prima data in 2012 in luna de miere, care chiar a durat o luna de zile, pe calendar. Era luna noiembrie, trecuse putin de ziua mea cand m-am pornit inspre acele locuri indepartate. Sotul lucra pe atunci in Emiratele Arabe de peste 8 ani si, in mod convenabil pentru toata lumea, am decis sa ne petrecem acolo Craciunul si Anul nou.

Primele impresii, care vor ramane mereu intiparite in mintea mea, au fost legate de acel melanj specific, combinatie intre umiditate, caldura, mirosuri de mirodenii si briza marii, pe care le simti aproape imediat ce cobori din avion.

Dubai este pentru mine un loc unde planurile marete chiar s-au adeverit, materializate in cladiri si locuri simbol, care atrag anual milioane de turisti: de la Burj Al Arab, Burj Khalifa, fantana cantatoare, Madinat Jumeirah, Global Village, Gold Souk, pana la fiecare planta sadita cu grija pe acel nisip arid, care este udata de 2 ori pe zi cu rigurozitate, pentru a putea supravietui. Dubai-ul este verde, chiar daca se afla in mijlocul dunelor! Este locul unde viziunea unui singur om a fost pusa sistematic in aplicare in mod smart si care continua in aceeasi directie de peste 30 de ani, unde se intrepatrund tehnologii de ultima generatie, camilele din safari, dunele de nisip, parfumurile arabesti cu mirosul lor de mirodenie dulce, traditii milenare, cat si high-tech, toate la un loc.

Dubai este si locul unde poti vedea trecand pe langa tine femei acoperite de abaya, carora nu li se vad nici macar ochii (acoperiti la randul lor de o sita), barbati imbracati in robe albe cu turbane pe cap, dar si fete in pantaloni scurti sau in echipament de jogging. Auzi vorbindu-se multe limbi, iar daca in Europa mai intelegi cat de cat engleza, italiana, germana, spaniola sau franceza, poate chiar rusa sau turca, aici reperele dispar cu totul la auzul sunetelor din limba araba, chineza, tailandeza, hindi, cu atat de multe dialecte fiecare dintre ele.

O alta senzatie pe care o am de cate ori revin in Dubai este aceea de inspiratie si de incredere ca poti face lucruri, ca este posibil sa realizezi ceva. Puterea exemplului sta chiar in fata ta la fiecare pas. Oamenii aia chiar au reusit sa construiasca un oras incredibil pe locul unde acum nici 30 de ani nu erau decat niste dune de nisip.

In Dubai am ajuns intr-o perioada tumultoasa pentru mine. Acolo am purtat primele introspectii reale, mi-am confruntat pentru prima data demonii, am inteles mai bine linia fina dintre bine si rau – orasul acesta mi-a servit drept oglinda, drept timp de reflexie, drept directie. Poate as fi ajuns la alte concluzii daca as fi facut aceste analize in alt loc? Poate. Insa pot spune ca am fost norocoasa ca s-au intamplat in Dubai si nu in alta parte, deoarece energia acestui loc ajuta mult la repararea si regasirea reperelor esentiale. Este el insusi un reper de nazuinta implinita. Cel putin asta a fost si este pentru mine. De aceea imi place sa revin in Dubai, nu datorita bling-ului (care exista fara indoiala si nu pot spune ca nu imi place), ci datorita inspiratiei. Orasul ma incarca, ma reseteaza si ma readuce pe drumul potrivit.

Privit prin ochii consultantului de fashion feng shui, la prima vedere Dubai este elementul foc, mult foc. Totul straluceste si atrage, aceasta este esenta lui, urmata de ideea de “a face”, a construi – idee esentiala a elementului lemn. Regasim bine reprezentat si elementul metal, prin tot ceea ce inseamna “posh”, rafinat, elegant, urmat de elementul apa, element al creativitatii si desprinderii de ordinar. Elementul pamant este poate cel mai putin vizibil, Dubai fiind prin definitie inovativ, nou si avangardist. Insa localnicii sunt departe de a-si uita radacinile, traditiile, pe care le onoreaza in fiecare proiect demarat si care stau la baza a tot ce inseamna Dubai.